Ortodoncija

Ortodoncija obuhvaća dijagnostiku, prevenciju i liječenje malokluzija (nepravilnosti  položaja i odnosa zubi i čeljusti). Prvi posjet ortodontu trebao bi biti oko sedme godine života, odnosno u periodu izmjene mliječnih sjekutića, te nicanja njihovih trajnih nasljednika.  Ako postoji potreba, već tada može se krenuti sa ranom ili tzv. interceptivnom terapijom, ili samo utvrditi ritam posjeta kojima je cilj praćenje rasta sve do trenutka kada treba započeti ortodontsku terapiju.

Ortodontska terapija

Cilj rane terapije je sprječavanje razvoja anomalija u veći problem koji je kasnije teže riješiti, tj. učiniti kasniju terapiju fiksnim aparatom nepotrebnom ili jednostavnijom i kraćom. Djetetu pomažemo ukloniti tzv. nepogodne navike kao što su sisanje prsta, usnice, disanje na usta. Terapija se provodi različitim aparatima, ovisno o problemu.

 

Ovakvim pristupom mogu se na vrijeme primijetiti eventualna odstupanja od oralnog zdravlja, te se roditelje može posavjetovati o važnosti preventivnih mjera (ovisno o dobi djeteta) kao što su važnost očuvanja mliječnih zubi, profesionalna zaštita zubnih struktura, pečaćenje fisura (jamica) na mliječnim i trajnim zubima.

 

Većinu anomalija najbolje je tretirati u dobi između 8 i 14 godine. Ali važno je i naglasiti da ne postoji dobna granica za ortodontsku terapiju. Nepravilnosti zubi i čeljusti moguće je ispraviti u svakoj životnoj dobi.

 

Ortodontskom terapijom kod odraslih osim ispravljanja zubi, moguće je i dovesti zube u optimalan postav za održavanje adekvatne oralne higijene ili izradu mostova i implantata koje bez ortodontskog zahvata ne bi bilo moguće izvesti.

Fiksni ortodontski aparat

Najučinkovitiji način korekcije ortodontskih anomalija je fiksna ortodontska terapija.

 

Osnovni dijelovi fiksnog aparata su bravice, prstenovi ili cjevčice koje se lijepe na zube i žičani lukovi. Fiksni ortodontski aparat može biti metalni ili estetski (keramički).

 

U našoj poliklinici ortodontsku terapiju provodimo najkvalitetnijim i najmodernijim postojećim sustavima bravica koji zadovoljavaju najviše estetske standarde, te omogućuju što učinkovitiju i bržu terapiju.

Fiksna protetika
Mobilni ortodontski aparat

Mobilni ortodontski aparatići su pomične naprave koji pacijenti mogu sami izvaditi i staviti, a mogu se podijeliti na monomaksilarne (obuhvaća jedan zubni luk) i bimaksilarne (obuhvaća oba zubna luka). Služe limitiranom pomaku pojedinih zubi i mijenjanju odnosa između gornjeg i donjeg zubnog luka ili se njima pokušava modificirati rast čeljusti. Važno je naglasiti da mobilne naprave imaju vrlo ograničenu primjenu,  kao i da nisu alternativa fiksnoj ortodontskoj terapiji. Koriste se u ranoj fazi ortodontske terapije kod djece sa mješovitom denticijom.

mobilna ortodoncija
Retencija

Skidanjem ortodontskog aparata završava aktivni dio terapije. Ono što slijedi je završni, ali i ne manje važan korak koji se zove retencija.

 

Retaineri su mobilni naprave izrađene od posebnih prozirnih folija, koji se nose po skidanju fiksnog aparata, a služe zadržavanju zubi u njihovom pravilnom položaju dok se okolna tvrda i meka tkiva ne prilagode novonastaloj situaciji. Retaineri se moraju nositi točno slijedeći upute, u protivnom se zubi mogu vratiti u svoj prvobitni položaj. Retencioni period se određuje za svakog pacijenta posebno, kao i vrsta retencijske naprave.

 

Retaineri mogu biti i fiksni,a čini ih tanka fleksibilna žica  fiksirana na unutarnje plohe gornjih i /ili donjih prednjih šest zubi. Fiksni žičani retainer nije vidljiv, ne smeta pri govoru i jelu, ugodan je i praktičan.

ortodoncija retencija
ortodoncija