Dentalna protetika

Nedostatak već jednog zuba može dovesti do patoloških promjena u zagrizu, pomicanja i naginjanja zuba, oštećenja čeljusnog zgloba i razvoja parodontih bolesti, te narušavanja estetike.

Nadoknada zubi moguća je fiksnim, mobilnim i kombiniranim protetskim nadomjescima, ali izradom protetskih radova na implantatima kao nosačima istih.

FIKSNA PROTETIKA

 

Fiksni protetski nadomjesci uključuju krunice, mostove i ljuskice izrađene od translucentnih i transparentnih keramičkih materijala (porculan) koji omogućuju prirodan izgled zuba.

 

Krunice se izrađuju kod gubitka velikog dijela krune zuba uslijed karijesa ili traume zuba. Sidre se na jednom zubu (nosaču). Svaka krunica nadomješta jedan zub u njegovoj prirodnoj boji, veličini i obliku.

 

Mostovi su protetski funkcijski i estetski nadomjesci jednog ili više zuba. U izradi mosta potrebno je brusiti susjedne zube koji će poslužiti kao nosači mosta. Most se sastoji od minimalno dva zuba nosača- krunice, između kojih se nalazi tijelo mosta koje nadomješta izgubljene zube.

 

Ljuskice su trajno rješenje kojim se može promijeniti boja, oblik i položaj zuba. Pružaju iznimne estetske rezultate uz minimalnu invazivnost zahvata (brušenje uglavnom samo prednje plohe zuba).

 

MOBILNA PROTETIKA

 

Mobilni protetski nadomjesci se odnose na zubne proteze koji nadomještaju više izgubljenih zuba ili sve izgubljene zube, u slučajevima kada nema mogućnosti za izradu fiksne protetske konstrukcije. Razlikujemo potpune i djelomične proteze, koje se izrađuju od akrilata ili sa metalnom osnovom (wironit proteze).